Lightweight zamykání obrazovky

17. 09. 2013 | Jakub Kadlčík | CZ desktop

Situace ohledně zamykání obrazovky je na linuxu, řekl bych, spíše nedostatečná. Tedy alespoň donedávna byla. Narazíte na spoustu nástrojů, které slouží jako přihlašovací obrazovky pro hlavní desktopové prostředí. Jmenovitě jsou to KDM, GDM. Jejich nevýhoda je zřejmá. Mají závislosti právě na těch prostředích. Další, poměrně novou aplikací je LightDM, které přestože nemá závilost na konkrétním grafickém prostředí, mi moc light nepřipadá. Ale hlavně, že je bez cukru.

Na druhou stranu najdeme několik až příliš jednoduchých nástrojů. Například slock, který nenabízí žádný dialog pro zadání hesla, nebo XDM, které jednoduše řečeno, vypadá hrozně.

Slim & Slimlock

Konečně, zlatá střední cesta. Jedná se o dva nástroje ve dvou balíčcích. Chtěl bych říci samostatné nástroje, ale nejsem si úplně jistý, nakolik se dají použít jeden bez druhého. Slim slouží pouze pro přihlašování do grafického prostředí. Ten můžete bez problému používat samostatně - spousta lidí to tak dělá. Osobně si moc nedovedu představit, k čemu je to dobré. Přihlásit se můžu i v TTY a napsat startx už není takový problém. Pokud člověk nerebootuje počítač stokrát denně, nebude v tom moc rozdíl. Jistě vám došlo, že Slimlock je tedy nástroj pro zamykání obrazovky. Řekl bych, že jej do své distribuce nedostanete standardní cestou, aniž byste přitom nainstalovali SLim. Vypůjčuje si totiž z jeho konfiguračního souboru například nastavení tématu.

Téma obou nástrojů je totožné. Skládá se ze čtyř jednoduchých částí - wallpaper, logo, vstupní políčko a jednoduchý, textový, konfigurační soubor popisující rozmístění jednotlivých komponent po obrazovce. Pokud si nevyberete z již vytvořených témat, snadno si můžete některé z nich upravit k obrazu svému.

Nyní se spolu koukneme, jak jednoduchá je instalace a nastavení. Mimochodem, všechny důležité kroky vypíše emerge v poinstalační zprávě.


Slim

Pokud jste uživatel binární distrubuce, budete muset vyjít s tím, jak je balíček sestavený. Na gentoo máme k dispozici USE flagy branding, který nainstaluje gentoo motiv, consolekit, který budete potřebovat například pro práci s disky v nautilu/thunaru/etc a pam.

Chtěl jsem vlastní motiv, takže mi bylo gentoo téma k ničemu.

/etc/portage/package.use

x11-misc/slim -branding

Nezahálíme, instalujeme

emerge slim

Témata najdete v /usr/share/slim/themes/ a konfigurační soubor je /etc/slim.conf. Zde si můžete nastavit aktivní téma a mnoho dalších věcí. Všechny volby jsou řádně popsané.

Nastavíme výchozí login manager

/etc/conf.d/xdm

DISPLAYMANAGER="slim"

Nastavíme výchozí prostředí. Dočasně je můžeme měnit pomocí klávesy F1

# V /etc/X11/Sessions máte skripty reprezentující prostředí, které máte v systému.
# Zvolte si, které chcete jako výchozí
ln -s /etc/X11/Sessions/xmonad ~/.xsession

Nastavíme automatické spouštění slimu po startu počítače a spustíme jej i teď.

rc-update add xdm default

# Spustíme slim
## Ručně
/etc/init.d/xdm start

## Nebo rebootujeme a necháme jej spustit automaticky
reboot

Slimlock

Instalujeme

emerge slimlock

Následně pomocí příkazu slimlock uzamknete obrazovku. Jak jednoduché.

Problémy

Prodleva při zadání špatného hesla.

První věc, které jsem si všiml byla nepříjemná dvousekundová prodleva, než mi bylo dovoleno opravit heslo. Způsobuje to:

/etc/slimlock.conf

wrong_passwd_timeout   2

Stačí nastavit hodnotu 0 a je klid.


XMonad a autostart skript.

Skript “po spuštění” volám v souboru .xinitrc, protože XMonad to sám neudělá. Musel jsem si tedy upravit soubor .xsession

~/.xsession

# Configure
wm="xmonad"
autostart=$HOME/.xmonad/autostart.sh

# Run
exec sh -c ". $autostart; exec $wm"

Nastavení proměnné $PATH

Vždy jsem si v .bashrc pomocí následujících řádků upravil proměnnou $PATH.

PATH=$HOME/.bin:$PATH
export PATH

Není možno ji dále nastavovat v .bashrc, protože slim je spuštěn initem dávno před bashem. Řešení tomuto problému byl na foru gentoo věnován samostatný topic, takže vás pro více informací odkážu tam: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-7396036.html.

Řešením je nastavení $PATH v souboru .xsession. Pozor, je potřeba tak učinit před řádkem začínajícím příkazem exec.

Odkazy

  1. http://wiki.gentoo.org/wiki/SLiM
  2. http://slim.berlios.de/
  3. http://slim.berlios.de/themes01.php
  4. http://joelburget.com/slimlock/
  5. http://darkshed.net/projects/alock